Studiu clinic dermatologic în cadrul CCAMF-UMFST cu Cambridge Medical Technology (22-23 mai 2023)

La începutul acestei săptămâni, CCAMF (Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice) din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a găzduit un studiu clinic coordonat de Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Cosmetologie a Facultății de Farmacie, cu implicarea personalului de la CCAMF și Cambridge Medical Technologies (CMT).

Conf. univ. dr. Nicoleta Todoran (UMFST G.E. Palade Târgu Mureș) și șef lucrări dr. Magdalena Birsan (UMF „Grigore T. Popa”, Iași și doctorand la UMFST), au lucrat alături de Jack Jachmann – CEO al CMT Rockville, Maryland, SUA – pentru a testa un nou dispozitiv nanotehnologic pentru inducerea nedureroasă și neinvazivă a permeabilizării pielii.

Jack Jachmann a apărut în revista Forbes în 2020 și a coordonat studii clinice de succes la celebrul Joselyn Center (centru lider mondial pentru tratarea diabetului) unde, pentru prima dată, modificările în timp real ale concentrațiilor de glucoză au fost monitorizate cu acuratețe folosind un plasture nano-electronic invaziv.

Pe durata studiului realizat în zilele de luni și marți, 22-23 mai 2023, studenții de la UMFST și alți voluntari au renunțat cu amabilitate la timpul lor prețios pentru a se supune unui tratament care implică activare transepitelială mediată de impulsuri electrice modulate, pentru a evalua capacitatea de îmbunătățire a absorbției acidului hialuronic prin straturile epidermice ale pielii.

Absorția eficientă a medicamentelor și a produselor cosmetice este îngreunată de funcția de barieră naturală a epidermei pielii, fapt ce limitează livrarea intra-dermică atunci când aceasta este opțiunea terapeutică. Printre alte măsurători, au fost examinate nivelurile de umiditate, funcția de barieră și de reținere a fluidului trans-epidermic, pigmentarea și toleranța locală.

Profesorul Mark Slevin, director științific al CCAMF și coleg apropiat al lui Jack Jachmann, a declarat că „dacă studiul identifică un mecanism nou prin care penetrarea activelor medicamentelor biologice poate fi crescută în mod semnificativ, aceasta deschide posibilitatea introducerii unor tratamente mai eficiente pentru patologii ale pielii, inclusiv răni diabetice și ulcere, pe lângă sprijinirea strategiilor anti-îmbătrânire a pielii în industria cosmetică și estetică”.

Așteptăm rezultatele cu nerăbdare!

Prof. univ. dr. Mark Slevin

Director științific CCAMF (Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice)

Profesor dr. patologie celulară – Manchester Metropolitan University