Descriere departament de consiliere

Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională şi Informare Studenţi are ca principal obiectiv căutarea unor noi oportunităţi  pentru integrare în profesie şi alegerea oportună a specialității medicale/carierei, prin intermediul activităților de consiliere psihologică şi orientare profesională a studenților din Uiversitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Tîrgu Mureș. Datorită logisticii și metodelor psihologice moderne folosite (validate ştiinţific) precum și a calității profesionale a psihologilor atestați de către Colegiul Psihologilor din România, din cadrul DCOPIS, serviciile oferite se ridică la cerinţele europene stabilite prin intermediul unor standarde profesionale psihologice. Alegerea specialităţii medicale/carierei reprezintă o decizie cu impact major asupra vieții studentului, astfel consilierea profesională poate facilita acest proces decizional. Aşadar, scopul nostru ca psihologi este reprezentat de consilierea studenților din cadrul, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Tîrgu Mureș oferindu-le următoarele servicii:

1)      Evaluarea profilului de personalitate al studentului  folosind chestionare de personalitate/teste psihologice, validate, etalonate și fidelizate, aprobate de către Colegiul Psihologilor din România. Întocmirea unui profil de personalitate care să fie raportat la cerințele internaționale, folosind indicatorul The Big Five/Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) legat de specialitățile medicale, și care să-i ajute pe studenți să-și aleagă specialitatea/profesia, în funcție de personalitatea și temperamentul lor.

2)      Consilierea şi orientarea profesională a studenţilor, astfel încât aceştia să poată alege în cunoştinţă de cauză specialitatea/profesia pe care doresc să o urmeze, fiind de asemenea în măsură să-și stabilească și să-și gestioneze propriul traseu educaţional, în raport cu propria personalitate şi stilul cognitiv (prin folosirea unor baterii de teste psihologice cognitive).

3)      Psihoterapia/consiliere psihologică a studenţilor care dezvoltă simptome psihologice dezadaptative pe parcursului traseului academic.