CENTRUL DE SIMULARE AL FACULTĂȚII DE MEDICINĂ DENTARĂ

Îmbunătăţirea permanentă a sistemului educaţional medical prin folosirea celor mai performante echipamente şi tehnologii în beneficiul procesului didactic este un deziderat major pentru Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Unul din obiectivele majore de dezvoltare a facultății noastre a avut în vedere demararea unui proiect ambițios: Centrul de Simulare în Medicina Dentară, cu rolul de a optimiza activităţile didactice şi de a dezvolta abilităţile practice ale studenţilor.

Noul centru de învățare prin simulare al Facultății de Medicină Dentară, dezvoltat prin reabilitarea și modernizarea compartimentului de simulare convențională, se bazează pe utilizarea tehnologiilor digitale de simulare 3D și oferă soluții integrate pentru educația stomatologică modernă, realizând trecerea de la intruirea preclinică a studenților la pregătirea clinică.

Structura: 2 săli dotate cu echipamente de simulare; sala de instruire; compartimentul de imagistică stomatologică - dotat cu CBCT ProMax 3D.

Dotări: echipamente A-dec de simulare convențională și echipamente Planmeca complet digitale, replica perfectă a unor unituri dentare performante, care oferă oportunități deosebite pentru predare și învățare. Simulatoarele Planmeca au la bază un concept unic de învățare incluzând instrumente avansate - de la unități de simulare și software până la controlul centralizat al infecțiilor și dispozitive de imagini 2D și 3D.

Noua sală de simulare și sala de instruire, alături de compartimentului de radiologie, dotat din anul 2019 cu un tomograf computerizat ProMax 3D (CBCT), întregesc zona dedicată activităților didactice de simulare stomatologică. Acest ansamblu educațional constituie imaginea celui mai modern centru de simulare dentară din țara noastră.

Finanțare: prin proiectul ROSE Sim3DPrint derulat de către UMFST “G.E. Palade” din Târgu Mureș și din veniturile Universității.

Centrul de simulare va putea fi utilizat, de asemenea, pentru desfășurarea de cursuri postuniversitare adresate medicilor stomatologi din diferite specialități și pentru alte evenimente organizate de societăți sau companii din domeniu.