Cuvântul decanului

„O nouă etapă a ingineriei, o nouă față a ingineriei: Ingineria+”

Ingineria constituie un domeniu complex de științe a cărei definire presupune identificarea direcțiilor principale de evoluție a lumii în care trăim și care printr-o analiză atentă poate să ducă la schimbarea percepției despre inginerie.

Cu câteva decenii în urmă, preocupările din inginerie erau centrate pe un element cheie, nevoile societății, însă pe măsură ce au apărut noi provocări globale, nevoile societății au trecut de la un subtext oarecum abstract la o realitate cu problematici mult mai complexe.

Cu o convingere tot mai intensă în puterea tehnologiei și a științei, comunitatea noastră dorește să ofere soluții la aceste probleme complexe și să redefinească noțiunea de inginerie ca forță creativă.

Revoluția bio-nano-informațiilor din ultimele două decenii a descoperit instrumente noi, fără precedent, pe care le putem folosi. Progresele tehnologiei informației și ale informaticii au sporit capacitatea ingineriei de a se confrunta cu probleme la niveluri de neconceput chiar și cu un deceniu în urmă: proiectarea de materiale, dispozitive și procese incredibil de avansate, dar și schimbarea impresionantă a preocupărilor din inginerie și a domeniului de aplicare al rezultatelor.

În acest context, fundamentul viziunii generale a Facultății de Inginerie și Tehnologia Informațiilor, se clădește pe patru piloni:

  • Explorarăm potențialul nelimitat al ingineriei bazat pe excelența oamenilor noștri . Vom continua să recrutăm și să păstrăm o comunitate remarcabilă și diversă de studenți și personal academic. Menținem un nivel perpetuu ridicat de excelență care permite indivizilor să-și imagineze, exploreze, inoveze, comunice și să colaboreze nu numai unul cu altul, dar și cu colegi și experți din industrie.
  • Adăugăm continuu valoare programelor de studii și infrastructurii . Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informațiilor cultivă o cultură bogată de creativitate, inovare și antreprenoriat în sălile de curs, laboratoare și alte activități. Studenții sunt implicați activ în fiecare etapă a formării lor universitare prin promovarea pasiunii pentru învățare, care va alimenta inovația de-a lungul carierei.
  • Generăm soluții pentru provocările globale . În domeniile de cercetări avansate în tehnologia informației, cercetări interdisciplinare biomedicale, cercetări în ingineria calității și fabricație digitală, profesorii și studenții generează inovații și invenții care îmbunătățesc viața oamenilor și a comunității. Suntem de neclintit în ambiția noastră de a avansa soluții la provocările societății.
  • Constituim un catalizator al creșterii economice . Încurajăm activitatea antreprenorială a studenților remarcabili și a personalului academic ale căror descoperiri și activități stimulează creșterea economică din județul Mureș, Regiunea Centru și a întregii țări.

Filosofia tehnică a Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației este „Ingineria +”, un concept inovator care promovează capacitatea de interacțiune interdisciplinară într-un spectru larg de domenii educaționale și de cercetare științifică și care pune în valoare rolul puternic al ingineriei în inovarea din științe și profesii.

Noul context evolutiv în care se află ingineria poate fi caracterizat prin Ingineria + {alt domeniu}:

Ingineria + medicina. Această evoluție se manifestă constant și cel mai spectaculos în medicină, prin progresele înregistrate în asistența medicală dar și în construcția aparatelor medicale. Propria noastră facultate este profund imersată în această relație din ce în ce mai strânsă cu medicina, printr-o abordare multidimensională integrativă a învățământului tehnic și medical, care a permis crearea de noi programe de studii: ingineria medicală, informatica medicală, bioinformatica.

Ingineria + informatica. Această intersecție care susține serviciile umane, produce sisteme complexe în continuă schimbare și face viața mai interesantă. Actuala criză globală subliniază importanța sa vastă și necesitatea abordării cu profesionalism.

Ingineria + economia. Constituie o combinație naturală ce facilitează antreprenoriatul, indiferent de preocupări. Este în acord cu tehnologiile exponențiale, în care stările de echilibru sunt perturbate continuu, fiind necesar ca în fiecare an să ne reinventăm din punct de vedere tehnic și managerial.

Ingineria + este acum standardul facultății, iar această caracteristică transformatoare ne ajută să performăm.

Decan,

Prof.dr.abil.ing. Liviu MOLDOVAN