Professional Languages Examination (PROFEX)

Descriere

Sistemul de examinare PROFEX

(Professional Languages Examinations)

Certificate de competenţă în limba engleză medicală şi farmaceutică

 

Examenul PROFEX este un examen acreditat pe baza hotărârii Autorităţilor Naţionale pentru Certificări, Nr. AK-II/2/2000, afiliat Ministerului Educaţiei din Ungaria. Această comisie, începând din anul 2006, acreditează și supraveghează examene de limbi străine conform recomandărilor Comisiei Europene, Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) la nivelele B1, B2 şi C1. PROFEX este consemnat și acceptat și de  ARACIS, România.

PROFEX este un sistem de examinare axat pe engleză medicală și farmaceutică. La cursurile de pregătire PROFEX cursanţii sunt familiarizaţi cu metodologia examenului lucrând pe teste similare celor folosite la examenul PROFEX, între timp învăţând sau perfecționând cunoștințele de limba engleză medicală, amănunte legate de traducerea textelor de specialitate, redactarea diferitelor tipuri de scrisori oficiale, interpretarea graficelor, limbajul conversaţiilor specialist - specialist şi specialist - pacient, prezentarea de cazuri clinice, etc.

Cursurile și examenul PROFEX sunt dedicate cadrelor cu studii superioare și studenților din domeniul medical, farmaceutic și dentar, dar și persoanelor din alte domenii dacă aceștia consideră că certificatul obținut le este de folos. Certificatele obținute pot fi folosite pentru echivalarea examenului de limbă străină obligatoriu înainte de examenul de licență, admitere la doctorat, plecări în străinătate cu bursă, angajări, etc.

Nivelele la care cei interesaţi sunt sfătuiţi să dea examen sunt B2 (intermediar) şi C1 (avansat). Diploma eliberată nu are termen de valabilitate. Sistemul de examinare, a fost acreditat și calibrat conform CEFR.

Înscriere

Examenul PROFEX este organizat de două ori pe an, în lunile aprilie și noiembrie. Cursurile de pregătire pentru prima sesiune de examene încep în luna februarie (prima săptămână din semestrul II.) iar pentru a doua sesiune de examene în luna octombrie (prima săptămână din semestrul I.). Certificatele obţinute sunt acreditate şi acceptate atât de UMF, Tîrgu Mureş cât şi de alte instituții din țară și din străinătate. Certificatul PROFEX este acceptat pe teritoriul UE și la angajare. Avem deja cazuri concrete. 

De reținut! Anunțarea intenției de participare /Înscrierea la curs se pot face prin e-mail sau la prima întâlnire (anunțată pe pagina oficială a UMF Tîrgu Mureș), când se decide de comun acord orarul cursurilor în funcție de posibilitățile cursanților. Înscrierile la examen se fac pe baza completării și predării cererii de înscriere (formular tipizat) cel târziu cu o lună înainte de data examenului scris.

Examenul este alcătuit din două părți: scris și oral. Pentru a vizualiza/accesa exemple de teste PROFEX - click aici.

Contact:

Annamaria Győrfi

Reprezentant și examinator acreditat PROFEX

 

Universitatea de Medicină și Farmacie

Str. Gheorghe Marinescu Nr.38

cam.63, parter

5401390 Tîrgu Mureș

Telefon: 0265 215551/int.113

e-mail: departament.profex@umftgm.ro